Nejlepší slovenská kapustnica (pravá s klobásou)

Nejlepší slovenská kapustnica (pravá s klobásou)
  • Čas přípravy
    30 minut
  • Doba vaření
    5 hodin
  • Porce
    6
  • Celkový čas
    5 hodin 30 minut

Pravá slovenská kapustnica (pravá s klobásou)

Pravá slovenská kapustnica je tradiční slovenský recept na hustou polévku. Kapusta ve slovenštině znamená zelí, takže je to obdoba naší české zelňačky s klobásou.

Suroviny na pravou slovenskou kapustnicu

Vývar z uzených kostí

  • 1,5 kg uzených kostí (žebra nebo koleno)
  • 4 litry vody
  • 4 kuličky nového koření
  • 3 bobkové listy
  • sůl

TIP: Lze použít i masový vývar, uzený je však daleko lepší.

Kapustnica

  • lžíce sádla nebo olej
  • 1 cibule
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 lžičky sladké červené papriky
  • 3 litry vývaru z uzených kostí
  • 640 g kysaného zelí
  • maso z kostí
  • 1 hrst sušených hub
  • 1 paprikové klobásy nebo čabajky
  • 4 střední brambory
  • lžička kmínu
  • hrst sušených švestek
  • sůl & pepř

Nejlepší slovenská kapustnica postup přípravy

  1. Nejprve je potřeba si připravit vývar z uzených kostí. Kosti dejte do hrnce s vodou, kořením a osolte. Vývar vařte zhruba 3-4 hodiny. V průběhu vaření sbírejte pěnu z vrchu.
  2. Brambory si oloupejte, nakrájejte na stejně velké kostky a uvařte je v osolené vodě s kmínem zvlášť.
  3. Jakmile máte brambory uvařené, neslévejte z nich vodu, která obsahuje škrob, který polévku zahustí.
  4. Ve větším hrnci si na sádle orestujte cibuli se slaninou, jakmile je slanina s cibulí vysmažená, zaprašte červenou paprikou a jakmile se paprika začne přichytávat, zalijte vývarem.
  5. Sušené houby je potřeba nejdřív odmočit, takže je namočte v horké vodě, nechte odstát a poté je přidejte do polévky.
  6. Vodu z kysaného zelí si dejte zvlášť na případné dochucení kyselosti v pozdější fázi. Zelí překrojte, přidejte do polévky a chvíli povařte.
  7. Klobásu nakrájejte na kolečka, maso z kostí oberte a přidejte vše společně s bramborami do polévky.
  8. Polévku je potřeba dochutit solí, pepřem a v případě potřeby vodou z kysaného zelí.
  9. Nakonec si pokrájejte sušené švestky (zhruba na čtyři části jednu) a přidejte je do polévky.
  10. Nechte spolu chvilku prohřát a poté už servírujte.

Vyzkoušejte také:


    Warning: foreach() argument must be of type array|object, bool given in /data/e/c/ecce4703-5412-4bd5-9a88-95e41496f1de/bestrecepty.cz/web/wp-content/themes/ranna/inc/modules/rt-related-recipe.php on line 80

    Recipe Reviews

    • Katka

      A to už čo znamená ” tá pravá s klobásou”? Keď nemám klobásu, alebo slivky, tak to nie je tá ” pravá”?
      Som z Liptova a tam robievame kapustnicu ináč ako vo Zvolene, alebo nebodaj na Honte. To je také isté, ako porovnávať talianske špagety, alebo slovenské halušky, že ktoré sú tie pravé. Nedavno som sa stretla s “odborníčkou”z Čiech, ktorá tvrdila, že jediné pravé slovenské halušky sú liptovské strapačky, pretože v nich sú zemiaky. Vôbec netušila, že na Rimave alebo Honte sa zemiaky nepridávajú, tam sa halušky často robia len múčne. Na jej argument, že to teda nie sú halušky, ale len akési noky, som jej popravde napísala, že na Slovensku noky nepoznáme, a či vie, ako sa povie nok po maďarsky? Nuž haluska. Noky sú halušky..Odborníčka temer zamdlela.
      Môže to byť dobrá kapustnica, ale žiadna pravá neexistuje.

      • Honza

        Máte stoprocentní pravdu. Těch “originálů”, které si někdo někde vymyslí nebo opíše a potom popisuje, mám plné zuby. Já si dělám výběr z receptů, konzultuji s kamarádkou z Trenčína, a potom vařím svou “originál slovensku vianočnu kapustnicu” ze středních Čech podle vlastní chuti. :), :), :).

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.